232015Dec

Giardia

Giardioza je zoonotska bolest koju uzrokuje Giardia duodenalis, jedan od najučestalijih crijevnih parazita. Rod Giardia sadrži šest vrsta, a G. duodenalis je jedina vrsta koja je dokazana kod ljudi. Istraživanja su pokazala da svaki četvrti od pet pasa koji su dobro njegovani, a pozitivni su na giardije, mogu uzrokovati crijevne bolesti kod njihovih vlasnika.

Učestalost je različita unutar populacije pasa i iznosi približno 10% u dobro njegovanih pasa, do 50% u štenadi i do 100% kod uzgajivača. Najčešće je srećemo kod mladih pasa do godine dana starosti.

Klinički znakovi giardioze variraju, od asimptomatskih do jakih profuznih proljeva. Dugotrajne i neliječene invazije mogu dovesti do anoreksije i kaheksije.

Vrlo je važno posumnjati na giardiozu, kada imamo životinje sa gastrointestinalnim smetnjama (profuzni proljev, rjeđi izmet svijetle boje, sa ili bez primjesa sluzi), iz razloga što je njena učestalost velika, a klinički simptomi nespecifični i slični simptomima ostalih crijevnih bolesti.

Danas se u dijagnozi giardioze koriste različiti brzi snap testovi, a bolest se uspješno liječi. Ukoliko se pretragom dokaže prisustvo bolesti, bez obzira da li je životinja bolesna ili je bez simptoma, treba je liječiti. Pse sa gastrointestinalnim simptomima potrebno je liječiti prvenstveno da bi se uklonili paraziti, ali i spriječila oboljevanja drugih pasa koji su sa njima u doticaju. Kod asimptomatskih slučajeva terapija je takođe nužna, zbog zoonotskog potencijala parazita.

Ukoliko Vaš pas ima neke od navedenih gastrointestinalnih problema, ili je pak bio u kontaktu sa životinjom koja ima takve probleme, obavezno Vam preporučujemo da se što prije obratite Vašem veterinaru, radi zdravstvenog pregleda na eventualno prisustvo G.duodenalis.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *