262016Jan
Prerasli zubi kod kunića

Prerasli zubi kod kunića

Odrastao kunić ima 28 zuba, koji neprestano rastu tokom njihovog života. Za 3-4 sedmice mogu čak narasti i do 1 cm. U prevencija zubnih oboljenja, najvažnija je pravilna i izbalansirana ishrana, što podrazumijeva kvalitetno sijeno i travu. Kunići bi u svom kavezu uvijek trebali imati i grančicu ili drvo, na kojem će oštriti svoje zubiće.

Prvi znaci zubnih problema kod kunića su: gubitak težine zbog otežanog ili potpunog prestanka uzimanja hrane, lučenje prevelike količine pljuvačke, škripanje zubima, gnojni iscjedak iz oka i nosa, pospanost. Prerastanjem zuba mogu se formirati i oštre ivice, koje izazivaju oštećenja na jeziku i obrazima.

Opasni su i prelomi zuba kod kunića. To se često dešava usljed pada ili kada je kunić dugo zatvoren u kavezu, pa iz dosade grize rešetke ili neki drugi tvrd predmet. Dok polomljeni zub ne izraste, suprotni zub nema o šta da se “trlja”, pa dolazi do prerastanja.

Ukoliko primjetite neke od ovih simptoma, obavezno se obratite Vašem veterinaru. Nekad je dovoljno samo skratiti i izbrusiti zube, a ukoliko je u pitanju ozbiljnija situacija, potrebna je antibiotska terapija i hirurški tretman.