142015Dec

Otitis externa

Ear-Infection

Da li Vaš pas trese glavom, trlja uhom od zid ili pod, češe se i bolno reaguje na dodir uha?

Jedan od glavnih razloga ovakvog ponašanja kod pasa jeste upala spoljašnjeg ušnog kanala (otitis externa).

Razlozi nastanka otitisa su: oblik i građa uha (oborene duge uši), dlakavost i vlažnost ušnog kanala, prekomjerna produkcija cerumena, klimatski faktori (vlažno vrijeme) , neadekvatno i grubo čišćenje ušnog kanala, paraziti (ušni šugarac), alergijske bolesti (atopija, osjetljivost na hranu, kontaktni dermatitis), prisustvo stranih tijela (popino prase) posebno u ljetnim mjesecima.

Zdravo uho, osim toga, ima i svoju normalnu floru, koja se sastoji od ograničenog broja nekih vrsta bakterija i gljivica. One se mogu, pod njima povoljnim uslovima (vlaga, toplota, nakupljena nečistoća i ušna mast) prekomjerno razmnožiti i prouzrokovati otitis.

Detaljnim pregledom uha pomoću otoskopa, veterinar će zapaziti promjene na zidu ušnog kanala. Ponekad je, nemirne životinje za otoskopski pregled potrebno i sedirati, zbog sigurnosti. Pored otoskopskog pregleda, preporučuje se uraditi i bris uha, koji je naročito značajno uzeti kod dugotrajnih hroničnih slučajeva, gdje postoji mogućnost miješane infekcije.

Klasičan pristup upali spoljašnjeg ušnog kanala svodi se na čišćenje uha, a zatim na ukapavanje kapi za uši koje sadrže kombinaciju antibiotika i kortikosteroida (smanjuju eksudaciju, bol, otekline, žlijezdanu sekreciju i smanjuju rizik od nastanka bakterijske ili druge infekcije). Ukoliko je u pitanju hronični otitis, onda će se antibiotici primjenjivati i sistemski.

Vlasnicima se preporučuje da redovno čiste uši, isključivo preparatima koje im za tu svrhu preporučuje njihov veterinar. Nemojte nikako koristiti štapiće za čišćenje uha, jer oni samo još dublje poguraju sekret u uho, a može doći i do mehaničkog oštećenja sluznice i bubnjića.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *