242015Sep

Destruktivno ponašanje mačaka

Cat-Corner-Tip1

Većina mačaka, a pogotovo mačića, ima jaku prirodnu i urođenu želju za igrom i istraživanjem. Ova osobina može dovesti do velikih problema kada je usmjerena ka vašem namještaju i kućanstvu.

Prije svega svojoj mački treba da obezbjedite ambijent pogodan za igru i istraživanje, nekoliko igračaka koje će zaokupiti pažnju vaše mačke ( loptica , igračke koje mačka može juriti , loviti i sl). Sakrijte komadiće hrane u igračke, penjalice i grebalice. Izbjegavajte da koristite svoje ekstremitete kao sredstvo za izazivanje na igru. Sklonite kućne biljke, jer neke biljke mogu biti otrovne za vaše ljubimce, a tako će te također izbjeći uništavanje biljaka i pravljenje nereda po sobi.

Redovno skraćujte noktiće da bi eventualna šteta bila što manja.

Sa ciljem rješavanja ovih problema, a ukoliko se navedeno nije pokazalo dovoljnim te zabrana pristupa određenim prostorima i predmetima nije urodila plodom, možete pokušati sa kažnjavanjem, ali naravno ne fizičkim oblikom, jer će to rezultirati strahom vašeg ljubimca od vas samih.

Dobar izbor bi bili pištolji na vodu ili izvor neugodnog zvuka da prekinu neželjeni oblik ponašanja. Također, upotreba komercijalnih sprejeva neugodnog okusa i mirisa je opravdana jer sprećava neželjeno grickanje stvari.

Ako ste na sve nabrojane načine pokušali, a niste uspjeli spriječiti destruktivno ponašanje svoje mačke posavjetujte se sa stručnom osobom.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *