72016Mar
Psitakoza, ornitoza ili papagajska bolest

Psitakoza, ornitoza ili papagajska bolest

Uzročnik bolesti je obligatorni intracelularni parazit, Chlamydia  psittaci, kome nedostaje sposobnost sintetisanja visokoenergetskih jedinjenja (ATP, GTP) neophodnih za metaboličke procese, pa zbog toga koristi energiju ATP iz ćelije domaćina.

Primarno oboljevaju ptice i to najčešće papagaji, golubovi i kanarinci, dok se čovjek zarazi sporadično, kada bolest pređe sa zaraženih ptica na čovjeka.

Bolest se javlja u različitim oblicima, u vidu septikemije, atipične upale pluća ili upale organa za varenje.

Rezervoari zaraze su ptice (papagaji, golubovi, ćurke, patke, pernata živina) u čijim ekskretima i sekretima uzročnik dugo preživljava.  Nije zabilježen slučaj prenosa infekcije sa čovjeka na ptice, niti sa čovjeka na čovjeka.

Klinički simptomi papagajske bolesti su : poremećaja opšteg stanja organizma, gubitak apetita, neveselost, dijareja, malaksalost, serozno gnojni iscjedak iz nosa, bronhitis, kašalj. Bolesne životinje otresaju glavom i pokušavaju da obrišu iscjedak.

Postavljanje dijagnoze je dosta teško, jer su simptomi nespecifični. Za dokazivanje uzročnika koriste se serološki testovi, izolacija uzročnika na kulturi stanica.

Kod papagajske bolesti je veoma bitna sama profilaksa, koja podrazumijeva redovnu veterinarsku kontrolu, posebno kod nabavljanja novih ptica, kao i vođenje računa o higijeni kaveza.