122016Feb
Kada je najbolje sterilizirati psa i mačku

Kada je najbolje sterilizirati psa i mačku

Sterilizacija predstavlja hirurški tretman uklanjanja jajnika (ovarioektomia) ili jajnika i materice (ovariohisterektomia) kod ženskih spolnih jedinki, dok kastracija predstavlja hirurški tretman uklanjanja testisa kod muških spolnih jedinki.

Odabirom kastracije i sterilizacije, sprječavamo nastanak neželjene gravidnosti, kao i prenos zaraznih bolesti. Kod mačaka su to na prvom mjestu FIV, FeLV, a kod pasa venerični tumori (TVT).

Kastraciju i sterilizaciju je moguće vremenski uraditi neovisno o starosti životinje, sa naznakom da starijim životinjama prethodno treba uraditi sistematski pregled, zbog anestezije. Bitno je da su životinje zdrave, što se utvrđuje prethodnim kliničkim pregledom.

Istraživanja su pokazala da je kod muških jedinki, kastraciju najbolje uraditi u starosti od 6-8 mjeseci, jer testisi proizvode testosteron, koji ima značajnu ulogu u razvoju koštano mišićnog sistema. Kod pasa, kastracijom preveniramo nastanak perianalnih tumora, tumora prostate i testisa, a kod mačaka nepoželjno ponašanje (uriniranje po stanu, zavijanje po noći, lutanje).

Ženske jedinke je najbolje sterilisati prije prvog tjeranja (5-6 mjeseci starosti). Na taj način preveniramo nastanak gnojne upale materice (pyometra) i tumora mliječne žlijezde, koji su uglavnom zloćudni.

I na kraju, napomena svim vlasnicima, koji do sada nisu sterilisali svoje mačke, da je februar mjesec „mačije ljubavi“, tj. prvi mjesec u godini u kome mačke počinju da se pare, nakon duge „zimske pauze“. Nerijetko mačke pokušavaju pobjeći iz kuće ili glasno mjauču. Zato, ukoliko ne želite mladunčad, spriječite problem sterilizacijom i iskoristite akcijske cijene operacije u Vetlife-u.