82015Dec

Osteoartritis kod pasa

DogJumping-854x500Osteoartritis (OA) predstavlja upalu zgloba, odnosno propadanje zglobne hrskavice brže, nego što se ona može obnoviti.

Od OA, prema nekim istraživanjima, boluje svaki peti pas, a posebno oni starije dobi, psi velikih pasmina (Njemački ovčar, Labrador), trkaći i lovački psi, te psi sa viškom kilograma.

Zglobna hrskavica i sinovijalna tečnost, predstavljaju najvažnije komponente zgloba. Kod OA opada kvalitet sinovijalne tečnosti, što za posljedicu ima smanjenje lubrikacije zgloba, nastanak mikrotraume i zglobna hrskavica počinje da se troši.

Kada se upala jednom pojavi u zglobu, sinovijalne ćelije zajedno sa privučenim leukocitima iz cirkulacije oslobađaju, za okolno tkivo, štetne supstance koje ubrzavaju proces OA.

Općenito, OA nije izlječiv, ali je moguće usporiti napredovanje bolesti i smanjiti bolove. U tom smislu važno je na vrijeme uočiti rane znakove bolesti kao što su: otežano ustajanje ujutro, otežano i bolno uspinjanje po stepenicama, otežani skokovi, zaostajanje u šetnji, hramanje u vrijeme aktivnosti, ukočen hod i td..

Briga za psa, koji boluje od OA, podrazumijeva: kontrolu tjelesne težine, redovnu i adekvatnu fizičku aktivnost, upotrebu analgetika (kontrola boli) i dodataka prehrani koji umanjuju upalno stanje (nezasićene masne kiseline, posebno Omega-3).

Posljednjih godina, glukozamin i hondroitin sulfat, pokazali su se vrlo učinkovitim u olakšavanju tegoba koje uzrokuje OA, a preparate koji sadrže ove supstance možete nabaviti u našoj veterinarskoj stanici.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *