152016Jan

Njega šapa u zimskom periodu

40889b1087694d6

Zima je period, u kome naši ljubimci za razliku od nas, nemaju izbora ostati u toplom domu, već bez obzira na hladnoću, moraju barem 2-3 puta dnevno izaći vani, da obave nuždu, a pri tome nemaju tople cipelice koje će im sačuvati šape od hladnoće, leda i soli koji ih vani čekaju.

U zimskim mjesecima, ulice i trotoari, čiste se od snijega i posipaju sa soli, koja omogućava otapanje snijega, te sprječava opasno klizanje. Mnogi vlasnici pasa ne znaju, da ta sol, uzrokuje jako isušivanje kože, što za posljedicu ima upalu i napuknuća na mekušima šapa kod pasa.

Nadalje, psi nakon povratka iz šetnje svakako će lizati šape kako bi se oslobodili neugodnog osjećaja uzrokovanog solju. Lizanjem se sol unosi u organizam, a posljedica je ozbiljan probavni poremećaj, uz pojavu povraćanja i proljeva.

Kako bi se izbjegla ova neugodna i bolna stanja, preporučuje se zaštita šapa vazelinom ili primjena komercijalnih preparata. Nakon šetnje, potrebno je dobro oprati šape, naročito područje između prstiju, te dobro posušiti peškirom, da ne bi došlo do pododermatitisa.

Dlaka između prstiju mora se tokom zime redovito skraćivati, da se snijeg i led ne bi lijepili za nju, stvarajući ledene kuglice koje čine neugodan osjećaj prilikom kretanja.

Kada ste u šetnji sa Vašim psom, pazite da ne trče na led, jer je led klizav i životinje se mogu ozlijediti kao i ljudi. Isto tako, led je oštar poput žileta, pa su moguće i posjekotine.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *