212016Jan
  • Pyometra kod mačaka
  • Pyometra kod mačaka
  • Pyometra kod mačaka

Pyometra kod mačaka

Pyometra predstavlja gnojnu upalu materice. Iako se češće javlja kod pasa, nikako ne smijemo zanemariti njenu pojavu kod mački.

Najčešće oboljevaju nesterilisane starije životinje i životinje koje nisu rađale, mada se može javiti i kod mladih mački poslije prvog tjeranja. Rizična grupa za nastanak pyometre su one mačke koje su primale hormonske terapije u cilju sprječavanja tjeranja.

Kako nastaje pyometra?

Pri normalnom spolnom ciklusu dolazi do povećanja broja žlijezda u endometriju materice. Ukoliko ne dođe do parenja i gravidnosti, pod uticajem progesterona, dolazi do atrofije pomenutih žlijezda. Problem nastane onda, kada endometrij ne odgovori na podražaj progesterona, spomenute žlijezde ne atrofiraju, već se pojave ciste, a do gnojne upale dođe, kada se u cistično promjenjenu matericu, nastane bakterije.

Pyometra može biti otvorena (kada imamo vidljivi iscjedak) i zatvorena (kada iscjedak nije prisutan).

Klinički simptomi bolesti

Životinja postaje letargična i bezvoljna, gubi apetit, pije puno vode i samim tim i pojačano mokri. Tjelesna temperatura može i ne mora biti povišena, ponekad se može vidjeti povećan i napet trbuh, povraćanje i proliv, i slabost stražnjih nogu.

Kod otvorene pyometre prisutan je i vaginalni iscjedak porijeklom iz maternice koji se može javljati stalno ili povremeno.

Dijagnoza

Veoma je bitna detaljna i tačna anamneza od vlasnika životinje, a sigurnu dijagnozu postavljamo uz pomoć RTG snimka ili ultrazvučnog pregleda.

Liječenje

Uz nadoknadu tečnosti i primjenu antibiotika širokog spektra djelovanja, jedini siguran način da se problem riješi jeste ovariohisterektomia – hirurško uklanjanje jajnika i materice. Prognoza može biti loša, ako se već razvila septikemija (bakterije u krvi) ili je došlo do pucanja stijenke promijenjene materice.

Zaključak

Ukoliko ne planirate razmnožavati Vaše mačke, izbor broj jedan jeste sterilizacija, a ne hormonalne terapije, jer na taj način prevenirate nastanak pyometre.